Kotiček za starše

KAKO LAHKO STARŠI POMAGATE SVOJEMU OTROKU PRI RAZVOJU BRALNE PISMENOSTI

Ugoden vpliv branja se kaže na različnih področjih otrokovega razvoja: na jezikovnem, spoznavnem, čustvenem, socialnem, kulturnem idr.

Z otrokom se pogovarjamo vse od rojstva, pojemo mu uspavanke, ponujamo mu različne igralne knjige, kartonke, pripovedujemo in beremo mu krajše pesmi, pravljice, zgodbe in uganke.

Ob otrokovem vstopu v šolo ne prenehajmo z bralnimi dejavnostmi ob branju. Otroku glasno berimo, dokler želi. Spodbujajmo otroka in mu pomagajmo pri začetnem branju, poslušajmo ga, ko nam glasno bere, pomagajmo mu izpopolnjevati bralno tehniko. Razložimo mu neznane besede.

Ko otrok že usvoji bralno tehniko, mu berimo za »lahko noč«, dokler za to prosi. Otrok ne uživa le v branju, srečen je, ker smo z njim! Pogovarjajmo se o problemih, ki jih obravnavajo knjige.  Pogovor lahko pomaga pri razumevanju različnih stisk in težav – nesporazumi z vrstniki, spori s starši, nasilje…

Včlanimo otroka v splošno knjižnico, za otroke, do 15. članarine ni! Z otrokom obiščimo knjigarno in mu kupimo knjigo. Podarimo mu knjigo ob praznikih, rojstnem dnevu…

Omejimo čas za gledanje televizije in igranje iger na računalniku. Bodimo otroku vzgled – berimo tudi sami. Branje in poslušanje naj bo užitek za oba, bralca in poslušalca.

STARŠEM PRIPOROČAMO V BRANJE

Na področju vzgojne literature so na knjižnih policah knjige, ki so v popolnem nasprotju glede vzgojnih prijemov. Starševska vzgoja je postala zahtevno poslanstvo. Starši iščejo pomoč pri vzgojnih težavah tudi v knjigah o vzgoji, ki jih je na knjižnem trgu veliko.

V branje priporočamo knjige, da bi v njih našli koristne in uporabne nasvete, ki vam bodo pomagali izvabiti najboljše iz samih sebe in iz vaših otrok in da bo vaše starševstvo priložnost za ustvarjanje več sreče na svetu.

 1. Beever, S.: Srečni otroci, srečni mi
 2. Bauer, A.: Pravljice zdravijo
 3. Coloroso, B.: Otroci so tega vredni
 4. Faber, A.: Kako se pogovarjamo z otroki in kako jih poslušamo
 5. Greene R.W.: Eksplozivni otrok
 6. Kropp, P. Vzgajanje bralca
 7. Pantley, E.: Z otrokom lahko sodelujete
 8. Kesič D., K. Adrenalinske deklice, hitri dečki
 9. Musek L., K.: Odraslim Slovenije
 10. Elnon, D.: Ustvarjalen otrok
 11. Winterholf, M.: Naj naši otroci ne postanejo tirani
 12. Zalokar D.,Z.: Brez pravljice ni otroštva
 13. Zalokar D.,Z.: Vzgoja za smisel življenja
 14. Žorž, B.: Razvajenost, rak sodobne družbe
 15. Žorž, B.: S pravimi vprašanji do rešitve vzgojnih zadre

Vsem učencem in staršem želimo prijetno branje.

Dostopnost